Oprit in platines kasseien

Platines kasseien zijn nog steeds onverminderd populair als bestrating voor opritten, terrassen en looppaden. Deze charmante kasseien zijn aan de bovenzijde mooi afgeplat waardoor ze comfortabel zijn om over te lopen. Een oprit in platines kasseien is comfortabel, erg sterk en past goed bij een modern vormgegeven woning of tuin. Men noemt ze ook wel "kinderkopjes".

Voordelen van een oprit in platines kasseien

Het grootste voordeel van platines kasseien is enerzijds het loopcomfort en anderzijds de vele esthetische mogelijkheden. Door de afgeplatte bovenkant blijft de bestrating relatief vlak waardoor je er gemakkelijk overheen kunt lopen, ook met hoge hakken of ander schoeisel. Verder zul je door het egale oppervlak minder snel last hebben van wiebelende tafels of stoelen op het terras. Dit is een wezenlijk voordeel ten opzichte van standaard kasseien. Een ander voordeel is esthetiek. Vlakke kasseien passen niet alleen goed bij een traditionele architectuur maar kunnen ook gebruikt worden in opritten en tuinen met een hedendaagse vormgeving.

Gratis offerte oprit in platines

Soorten platines

De meeste platines komen uit Azië en België. Uit India en Vietnam worden voornamelijk nieuwe platines geïmporteerd aangezien ze hier in nog in grote voorraden aanwezig zijn en de stenen tegen goedkope tarieven bewerkt kunnen worden. Een bekende soort is Kandla (grijs en bruin). Belgische platines zijn meestal gerecupereerd en afkomstig uit straten en voetpaden die zijn opgebroken. Door natuurlijke slijtage hebben deze kasseien in de loop der jaren hun karakteristieke patina gekregen. Ze zijn doorgaans beschikbaar in de kleuren grijs en bruin.

Verouderde platines

Er is redelijk wat vraag naar gerecupereerde platines maar deze zijn door het schaarse aanbod soms moeilijk verkrijgbaar. Als alternatief kun je dan kiezen voor nieuwe platines die een verouderingsproces hebben ondergaan. Populair zijn de Kandla, basalt en blauwsteen platines kasseien. Deze kasseien zijn nieuw maar hebben dezelfde charme als oude, verweerde kasseien. Ze zijn erg geschikt voor gebruik in opritten, looppaden en terrassen.

Nieuwe platines kasseien

De meeste nieuwe platines worden geïmporteerd uit Azië (India, Vietnam). Meestal gaat het om stenen van een hard soort zandsteen (Kandla) of basalt. Deze zijn met de hand gekapt en maatvast. Het oppervlak is mooi vlak waardoor je deze stenen perfect in een oprit, terras of andere bestrating kunt gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar in vierkante vorm en in langwerpig formaat. De kleur is doorgaans grijs, beige tot geelbruin.

Leggen van platines

worden meestal op een laag gestabiliseerd zand gelegd. Voor een oprit op een stabiele ondergrond, waar alleen personenauto's over rijden houdt men meestal een laagdikte van 15 cm aan. Bij een instabiele ondergrond is het beter om een dikte van 25 cm aan te houden (100 à 150 kg cement P30 per m³). De stenen worden met een kassheihamer in het zand gelegd en later aangetrild met een rubberen plaat. Nadat de oprit volledig is afgetrild voegt men deze doorgaans met een cementpapje dat bestaat uit cement en gewassen rijnzand. Bij plaatsing op zand kan de bestrating ook gevoegd worden met fijn zand.

Prijs oprit in platines kasseien

De kostprijs voor het aanleggen van een oprit in platines kasseien schommelt meestal tussen 55 en 75 euro per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van het soort platine en de moeilijkheidsgraad van het project (bereikbaarheid, speciale wensen, enz.).

Gratis offerte oprit in platines

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.