Oprit in grind & split

Een oprit in grind of split is niet al te duur en relatief eenvoudig om aan te leggen. Dit type verharding past goed bij alle soorten woningstijlen en laat zich goed combineren met bestaande bestratingsmaterialen zoals beton, natuursteen of hout. Je kunt kiezen uit een groot scala aan steensoorten.

Grind en split

De termen grind en split worden in de praktijk door elkaar gebruikt maar er is wel degelijk een verschil tussen grind en split. Grind kun je herkennen aan de afgeronde gladde vorm. Deze ronde vorm heeft het gesteente gekregen doordat het eeuwenlang door natuurlijke erosie is afgesleten. Grind wordt meestal gewonnen uit rivieren of zeeën. Split is veel hoekiger van vorm dan grind. Het wordt ook wel breuksteen genoemd omdat het in steengroeves gewonnen wordt uit grote blokken natuursteen die gespleten worden tot kleinere brokjes steen.

Grind voor de oprit

Bekende grindsoorten voor de oprit zijn: carrara (wit), Moraine, Alpengrind en ice blue. Bij het gebruik van grind op een oprit kun je het beste grindstabilisatieplaten gebruiken. Dit zijn kunststof matten met een open honingraatstructuur. Grind is rond van structuur en blijft daarom wat lastiger op zijn plaats liggen. Door gebruik te maken van stabilisatieplaten voorkom je spoorvorming en hoef je de oprit niet elke keer aan te harken.

Een oprit in grind

Split voor de oprit

Er is een groot aanbod aan splitsoorten voor de oprit. Mede dankzij de grote keuze aan luxueuze soorten is split erg populair voor gebruik in opritten en tuinpaden. Split blijft door zijn wat ruwere en hoekige vorm beter op zijn plek liggen dan grind maar je kunt er niet met blote voeten over lopen. Splitplaten ter stabilisatie zijn niet altijd nodig maar bij sommige splitsoorten toch aan te raden in verband met spoorvorming. Bekende soorten split: dolomiet, basalt, yellow sun, Ardenner split, grauwacke.

Oprit in Dolomiet

Dolomiet is een populaire splitsoort die veel gebruikt wordt in opritten, tuinpaden en andere halfverhardingen. Het is een relatief zacht gesteente en kan dus op termijn wel iets gaan verbrokkelen. Het voordeel van dolomiet is dat het relatief goedkoop is en dat je het goed kunt combineren met andere natuurlijke materialen.

Een oprit in dolomiet

Oprit in grind of split?

In principe kun je voor een oprit zowel grind als split nemen. Grind voelt relatief glad aan waardoor je er met blote voeten overheen kunt lopen. Split is hoekiger en puntiger van vorm waardoor het minder comfortabel is om over te lopen met blote voeten maar het blijft daarentegen beter liggen waardoor je er met schoeisel juist makkelijk over kunt lopen. Dit hangt echter ook af van de grootte van het split. Veel mensen kiezen voor split omdat de keuze aan kleuren en materialen veel uitgebreider is dan bij grind. Zowel grind als split zijn dus geschikt voor gebruik in een oprit en het hangt vooral af van het beschikbare budget en je persoonlijke voorkeur voor welke soort je het beste kiest.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.