Oprit in beton

Een oprit in beton is erg sterk, makkelijk te onderhouden en heeft een unieke minimalistische uitstraling die goed past bij een moderne woningstijl. Aangezien je kunt kiezen uit verschillende kleuren en afwerkingen vindt je altijd wel een betonlook die precies aansluit bij je wensen.

Voordelen van een oprit in beton

  • Stijlvolle minimalistische uitstraling
  • Eenvoudig in onderhoud (makkelijk schoon te vegen)
  • Erg sterk en slijtvast
  • Gaat niet verzakken (ook niet na jaren)

Nadelen van een betonnen oprit

  • Kan glad worden in de winter of bij regenval (afhankelijk van de afwerking)
  • Haarscheurtjes in het oppervlak kunnen voorkomen (inherent aan beton)

Uitvoeringen en afwerkingen

Een oprit in beton kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Door het beton op een bepaalde wijze te polieren (vlinderen) kan de structuur van het oppervlak worden beïnvloed. Tijdens dit proces kan men ook granulaten in de toplaag strooien waardoor het oppervlak een ander uitzicht krijgt. De meeste mensen kiezen voor een oprit in donkergrijze antracietkleur omdat deze de meest natuurlijke betonlook uitstraling heeft. Tevens vallen bandensporen op een gemęleerd oppervlak minder snel op en zie je ook minder snel vuil liggen.

Beton met tegeleffect

Een betonvloer kan kort na het aanleggen op speciale manier worden ingezaagd waardoor een luxueus tegeleffect ontstaat. Het lijkt dan net alsof de oprit of het terras bestraat is met grote tegels, van bijvoorbeeld 70x70cm of 100x100cm (megategels). De ingeslepen voegen zorgen tevens voor een ruimtelijk effect waardoor de oprit langer of breder lijkt dan hij in werkelijkheid is. De sleuven in het beton kunnen op verschillende manier worden gevoegd. Men kan kiezen voor een cementvoeg maar in sommige gevallen is het beter om een flexibel voegmateriaal te nemen zodat het beton ook nog enigszins kan werken.

Oprit in Printbeton

Printbeton is standaard beton waarin een bepaald patroon is gestempeld. Dat kan een klinker- of kasseienpatroon zijn maar de creatieve mogelijkheden zijn in principe onbeperkt. Het stempelen gebeurt met een dunne kunststof mat (de stempel) die in het nog natte beton wordt gedrukt. Hierover wordt vervolgens een verflaag aangebracht. Op deze manier kan een specifieke look aan de verharding worden gegeven en door de de geprinte structuur is het oppervlak minder glad bij regenval of sneeuw.

Onderhoud van een betonnen oprit

Een oprit in beton is eenvoudig schoon te vegen met en bezem. Wel is het aan te raden om het beton te laten impregneren met een vochtwerend middel. Beton is van nature een poreus materiaal en door het te beschermen met een impregneermiddel voorkom je dat er vuil of vocht in kan trekken. Het is ook mogelijk om het beton helemaal af te sluiten met een sealer maar hierdoor verandert het uitzicht van de vloer en kan deze gladder worden. Weet je niet goed voor welke afwerking je moet kiezen? Geen probleem, de aannemer die de vloer bij je komt leggen zal je uitgebreid informeren over alle mogelijkheden.

Prijs oprit in beton

De kostprijs voor het aanleggen van een oprit in beton schommelt doorgaans tussen 40 en 55 euro per vierkante meter. In sommige gevallen zul je iets meer of juist iets minder moeten betalen. Dit is afhankelijk van de gewenste dikte van de oprit (meestal 15 cm) en de graafwerken die verricht moeten worden.

Foto: Decorative Concrete Kingdom

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.