Oprit in grasdallen

Wil je een stabiele verharding wil die goed past in een groene omgeving? Dan is een oprit in grasdallen misschien interessant. Grasdallen, ook wel grastegels genoemd zijn holle tegels met een honingraatstructuur. Ze zijn gemaakt van kunststof of beton en worden na plaatsing gevuld met teelaarde en graszaad. Na verloop van tijd ontstaat een groene verharding die dienst kan doen als oprit of parking.

Beton grasdallen

Beton grasdallen zijn vooral geschikt voor opritten en parkings die intensief gebruikt worden. Ze worden ook vaak ingezet voor het creëren van wegverbredingen en voor het verstevigen van taluds. In principe zijn ze prima voor privédoeleinden te gebruiken maar in de meeste gevallen zul je voldoende hebben aan grasdallen van kunststof. Deze zijn niet alleen goedkoper maar ook makkelijker om te plaatsen en dichter van structuur.

Voordelen van beton grasdallen: erg sterk, lange levensduur, groot aantal toepassingsmogelijkheden.

Oprit in beton grasdallen.

Kunststof grasdallen

Kunststof grasdallen worden vaak ingezet bij het aanleggen van tuinpaden, opritten, golfterreinen en parken. Deze matten zijn licht van gewicht en hierdoor makkelijk te plaatsen wat ze uiterst geschikt maakt voor privégebruik. Gemiddeld kunnen ze een belasting aan van 250 ton per vierkante meter wat doorgaans ruim voldoende is voor een oprit of privéparking.

Voordelen van kunststof grasdallen: eenvoudig te plaatsen, relatief goedkoop, fijne structuur

Oprit in kunststof grasdallen.

Voordelen van een oprit in grasdallen

  • Stabiele ondergrond die niet gaat verzakken
  • Door de open structuur kan het regenwater goed wegvloeien (geen plassen water op het gras)
  • Eenvoudig in aanleg
  • Integratie van bestrating in een groene omgeving

Zijn er ook nadelen?

Direct na het inzaaien van van een oprit of een parking kun je er nog niet gelijk van gebruik maken. Gemiddeld duurt het vier tot zes weken voordat je met een auto over het terrein mag rijden. Overigens wordt je geduld wel beloond want na deze periode is het gras voldoende stevig en heb je een goede basis gelegd voor de toekomst van het terrein. Onderhoud blijft wel nodig. Zo zul je het gras af en toe moeten maaien en bemesten. Een oprit in grasdallen kan erg mooi zijn maar vereist dus wel enig onderhoud.

Prijs van een oprit in grasdallen

De kostprijs voor het aanleggen van een oprit in grasdallen hangt samen met het type grasdal, het aantal vierkante meters en de voorbereidende werkzaamheden die verricht moeten worden. Het leggen van beton grasdallen kost gemiddeld 40 tot 45 euro per vierkante meter. Het leggen van kunststof grasdallen is in de regel iets goedkoper. Reken op ongeveer 30 tot 40 euro per vierkante meter.

Foto: Courtney "Coco" Mault

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.