Beton grasdallen

Beton grasdallen zijn erg geschikt voor het creëren van opritten, parkeerplaatsen en andere groene verhardingen. Ze zijn erg sterk en vallen in een groene omgeving nagenoeg niet op waardoor ze goed te integreren zijn in natuurlijke tuinen of andere gebieden met een natuurlijke uitstraling.

Wat zijn grasdallen?

Grasdallen kunnen van beton of kunststof worden gemaakt. Het zijn holle tegels of matten met een honingraatstructuur die gevuld worden met aarde. Beton grasdallen zijn erg sterk en specifiek geschikt voor parkings, opritten, taludversteviging, wegverbreding en dijkversteviging. De tegels worden gevuld met teelaarde en daarna ingezaaid met graszaad.

Beton grasdallen of kunststof grasdallen?

Grastegels van beton zijn een stuk sterker dan kunststof grastegels. Vandaar dat betonnen tegels ook het meest worden gebruikt voor openbare parkeerplaatsen en andere veel bereden terreinen. Voor particulier gebruik is de grote sterkte van beton echter niet altijd noodzakelijk en volstaan kunststof grasdallen in de regel ook prima. Ze zijn vanwege het lage gewicht een stuk makkelijker te plaatsen en ook goedkoper dan betontegels. Kunststof grastegels hebben daarnaast als voordeel dat ze fijner van structuur zijn waardoor je er een dichtere grasmat mee kunt creëren.

Voordelen van beton grasdallen

  • Sterk Stabiele ondergrond
  • Uitzonderlijk lange levensduur
  • Brede toepassingsmogelijkheden (oprit, parking, wegverbreding)
  • Goede integratie in een natuurlijke omgeving (groene uitstraling)
  • Regenwater wordt goed gedraineerd

Nadelen van grasdallen

Grasdallen kunnen er na de winter wat minder mooi uitzien, zeker wanneer de oprit intensief gebruikt is. Dit is een tijdelijk verschijnsel want in de loop van het voorjaar zal het gras weer goed gaan groeien. Een ander nadeel is het onderhoud. Indien je wil dat de oprit mooi groen blijft zul je deze af en toe moeten maaien en bemesten.

Leggen van beton grasdallen

Beton grastegels worden meestal strak tegen elkaar geplaatst op een straatlaag van breekzand. Het fundament bestaat doorgaans uit een laag steenslag of betonpuingranulaat. De tegels zijn vrij zwaar en worden om deze reden met speciale hulpmiddelen op hun plek gelegd. Na het leggen wordt de verharding nauwkeurig afgetrild met een trilplaat en kunnen de tegels gevuld worden met teelaarde, eventueel gecombineerd met een andere zandsoort. Het zandmengsel is erg belangrijk in verband met een gezonde groei van het gras. Het zand mag niet te snel uitdrogen maar moet ook weer niet drassig worden. De grasdallen worden tot op 2 cm van de bovenkant gevuld met aarde en daarna ingezaaid met een sterke grassoort.

Onderhoud van beton grasdallen

Het onderhouden van een oprit in grasdallen is vergelijkbaar met het onderhoud dat je aan een normaal grasveld hebt. Bij intensief gebruik zul je het misschien wat minder snel moeten maaien maar aan enig maaiwerk valt niet te ontkomen. Verder zul je het gras periodiek moeten kalken en bemesten. In de periode januari-februari kun je wat kalk strooien, in de groeiperiodes (maart-april en september) is het aan te raden om een organische meststof te gebruiken. Hierdoor blijft het gras in topconditie waardoor je een groene dichte grasmat blijft houden.

Prijs van een oprit in beton grasdallen

Standaard grastegels van beton (40x60x12) kosten gemiddeld 15 tot 17 euro per vierkante meter. Indien je hier de kosten voor het leggen bij optelt betaal je voor de aanleg van een oprit of parking gemiddeld 40 tot 45 euro per vierkante meter.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.