Kunststof grasdallen

Met kunststof grasdallen, ook wel grastegels of grasplaten genoemd kan op snelle manier een stabiele groene oprit of parkeerplaats worden gerealiseerd. Door de structuur van deze tegels kan het regenwater goed weglopen en ontstaat een stabiele ondergrond waar je goed overheen kunt rijden of lopen.

Kunststof grasdallen of plastic grastegels

Kunststof grastegels zijn meestal gemaakt van HDPE (High Density Poly Ethylene). Dit is een sterke kunststofsoort die enigszins flexibel is en goed bestand tegen vorst. De tegels hebben een open honingraat structuur en kunnen eenvoudig op een fundament worden gelegd waarna ze verder afgevuld worden met teelaarde en een graszaadmengsel. Er zijn ook grasdallen die gemaakt zijn van beton. Deze beton grasdallen zijn voornamelijk geschikt voor publieke terreinen en parkeerplaatsen die zwaar belast worden. Voor particulier gebruik kun je echter meestal volstaan met de kunststof variant (belasting tot 250 ton per vierkante meter).

Toepassingen van kunststof grasdallen

Grindroosters worden vaak gebruikt voor het aanleggen van stabiele groene verhardingen. Een normaal grasveld zonder stabilisatie kan drassig worden na regenval en gaan verzakken. Door de grasmat te stabiliseren met grasplaten kun je dit voorkomen. Voorbeelden van toepassingen:

  • Opritten en parkeerplaatsen
  • Wegverbredingen
  • Groenstroken en taluds
  • Golfterreinen, tuinen en parken

Voordelen van grindroosters

  • Goed te integreren in een groene omgeving
  • Regenwater wordt goed opgenomen (geen drassige ondergrond)
  • Stabiele verharding die goed belastbaar is

Opbouw van een oprit in kunststof grasdallen

Voor gebruik in de oprit wordt de bestaande grond tot 20cm diep afgegraven. Als fundament kan een laag van 10cm gebroken puin dienen, eventueel aangevuld met worteldoek. Door de open structuur van het puin kan overtollig regenwater goed wegstromen en blijft de oprit goed droog. Op het fundament wordt een laag van 4 cm zand gemengd met teelaarde worden gelegd. Deze laag moet eerst goed worden afgetrild voordat de grasdallen erin kunnen worden gelegd. De grastegels kunnen hierna op het fundament worden gelegd en verder gevuld worden met zand en een geschikt grasmengsel.

Kan elke grassoort gebruikt worden?

Nee, voor grasdallen gebruikt men in de regel een sterke grassoort die snel ontkiemt. En oprit of parkeerplaats wordt immers flink belast en het gras krijgt het zwaar te verduren. Vaak gebruikt men een speciaal grasmengsel dat ook wel in sportvelden wordt gebruikt. Het bestaat uit meerdere grassoorten en kan ook toegepast worden op plaatsen waar de omstandigheden minder gunstig zijn (in de schaduw, of juist in de volle zon).

Onderhoud van een oprit in grasdallen

Wanneer de oprit of parkeerplaats is ingezaaid mag je er nog niet overheen rijden. Dat mag in de regel pas na 16 weken. Na deze periode is het gras voldoende gegroeid en sterk om belast te kunnen worden. Het onderhoud van een oprit in grastegels is te vergelijken met het onderhoud van een normaal grasveld. Wil je een mooie groene grasmat, dan zul je deze regelmatig moeten maaien en bemesten. Bemesting kan vrij snel gebeuren door twee keer per jaar (maart en september) wat organische mest te strooien. Aanvullend kun je het grasveld in februari bekalken.

Prijs kunststof grasdallen

Kunststof grasdallen kosten gemiddeld 12 tot 15 euro per vierkante meter. Het aanleggen ervan is vrij eenvoudig waardoor de kosten voor het leggen beperkt kunnen blijven. Reken op ongeveer 30 tot 40 euro per vierkante meter.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.