Oprit in klinkers

Klinkers zijn zeer geschikt voor gebruik in een oprit omdat ze hoge belastingen aankunnen en goed stabiel blijven liggen. Ook hellingen kunnen er probleemloos mee bestraat worden. Een oprit in klinkers is erg sterk, stabiel en gaat een leven lang mee. Het aanbod aan klinkers is vrij groot. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte soorten.

Oprit in natuursteen klinkers

Klinkers van natuursteen hebben een authentieke natuurlijke uitstraling. Voor gebruik in een oprit zijn vooral de soorten basalt, graniet en hardsteen geschikt. Deze soorten zijn voldoende sterk en blijven lang mooi. Ze zijn goed te combineren met andere bestratingsmaterialen zoals tegels of grind en kunnen in diverse legpatronen worden toegepast. Natuursteen is niet een van de goedkoopste steensoorten maar het heeft een unieke look en feel die stijlvol en modern aandoet.

Oprit in natuursteenklinkers

Oprit in betonklinkers

Betonklinkers kunnen relatief goedkoop geproduceerd worden waardoor de kostprijs relatief laag is. Dit is een van de redenen waarom je deze stenen in nagenoeg elke bestrating tegenkomt. Daarnaast heeft beton een aantal gunstige eigenschappen. Zo zijn betonklinkers oersterk, onverslijtbaar en door het gebruik van moderne productietechnieken in meerdere kleuren en uitvoeringen beschikbaar. Betonklinkers passen goed bij verschillende woningstijlen en zijn relatief eenvoudig in onderhoud.

Oprit in betonklinkers

Oprit in granulaatklinkers

Granulaatklinkers hebben een typisch gekorrelde look die goed past bij een moderne architectuur. De toplaag van deze stenen bestaat grotendeels uit natuursteengranulaat. De klinkers blijven lang mooi en zijn in de regel ook slipvast waardoor ze erg geschikt zijn voor gebruik in opritten, looppaden en terrassen. Er is een redelijk groot aanbod aan kleuren en uitvoeringen waardoor het meestal niet al te moeilijk is om een steen te vinden die qua uitstraling goed past bij de stijl van de woning.

Oprit in granulaatklinkers

Oprit in kleiklinkers

Kleiklinkers worden van oudsher al toegepast in bestratingen en ze komen qua uitzicht goed tot hun recht in landelijke omgevingen en bij woningen met een klassieke bouwstijl. Kleiklinkers zijn erg hard van structuur en zijn in de kern gekleurd waardoor ze een leven lang mee gaan zonder dat de kleur verloren gaat. Kleiklinkers zijn weinig poreus waardoor vocht en vuil minder snel in het gesteente zal trekken. Ze zijn om deze reden relatief eenvoudig in onderhoud en ongevoelig voor zure of basische schoonmaakmiddelen.

Oprit in kleiklinkers

Onderhoud van een oprit in klinkers

Klinkers zijn over het algemeen niet moeilijk in onderhoud. Alle steensoorten kun je in principe reinigen met water en een neutrale zeep. Natuursteen en beton zijn door de open structuur wat gevoeliger voor indringing van vuil dan keramische klinkers. Ze worden om deze reden dan ook vaak geīmpregneerd met een speciaal middel dat de steen minder poreus maakt. Het gebruik van een hogedrukspuit kun je bij natuursteen en betonsteen het best vermijden. Je beschadigt er de toplaag van de stenen mee en ook het voegwerk kan erdoor losraken. Het gebruik van een speciale terrasreiniger in combinatie met een hogedrukspuit is vanzelfsprekend geen probleem.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.