Oprit in granulaatklinkers

Een oprit in granulaatklinkers (rockstone) heeft een karakteristieke gekorrelde uitstraling die erg goed past bij een moderne bouwstijl. De klinkers zijn kleurvast waardoor ze hun oorspronkelijke uitzicht lang blijven behouden. Wil je een sterke oprit die er lang mooi uit blijft zien? Dan zijn deze stenen zeker een aanrader.

Wat zijn granulaatklinkers?

Granulaatklinkers, ook wel rockstone klinkers genoemd zijn betonklinkers met een typisch gekorrelde look. In de toplaag van deze steen zijn kleurechte granulaten van basalt, hardsteen of een ander mineraal verwerkt. Tijdens een speciaal 'uitwasproces' worden deze natuurlijke mineralen geaccentueerd. Granulaatklinkers hebben een karakteristieke gekorrelde look en zijn uitstekend geschikt voor gebruik in opritten en terrassen. De klinkers zijn kleurvast, worden in de fabriek reeds geïmpregneerd en blijven hierdoor lang mooi.

Kleuren en uitvoeringen

Voor een oprit in granulaatklinkers zijn vooral de tegels met een formaat van 15x15 of 20x20 erg geschikt. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren en passen goed bij diverse bouwstijlen. Populair zijn de kleuren: zilvergrijs, antraciet, zwart en mangaan. Andere kleuren tegels zijn vanzelfsprekend ook mogelijk maar je moet er wel rekening mee te houden dat er voertuigen over de oprit zullen rijden. Op licht gekleurde stenen zie je vervuiling door bandensporen of olie sneller dan op een donker gekleurd oppervlak.

Voordelen van granulaatklinkers

  • Kleurvast, sterk en duurzaam
  • Karakteristieke gekorrelde look
  • Vriendelijk geprijsd

Opbouw van een oprit in rockstone

De ondergrond van een oprit in rockstone bestaat in de meeste gevallen uit een fundering van van steenslag of gebroken puin (0/20 mm). Hierop wordt vervolgens een laag van gewassen rivierzand of stabilisé aangebracht waarin de klinkers komen te liggen. Het gebruik van opsluitbanden is noodzakelijk om te voorkomen dat de stenen bij het berijden van de oprit gaan verschuiven. Het leggen van klinkers is een arbeidsintensieve klus en moet nauwkeurig gebeuren. Regenwater moet goed kunnen afvloeien en de oprit mag onder zware belasting niet gaan verzakken. Indien je de oprit laat aanleggen door een professional kun je zeker zijn van een perfect resultaat en zul je er de rest van je leven probleemloos gebruik van kunnen maken.

Granulaatklinkers reinigen

Granulaatklinkers kun je het beste reinigen met een harde borstel en een hoeveelheid water. Hardnekkige olie- of vetvlekken zijn te verwijderen met een professioneel reinigingsmiddel voor beton (bijvoorbeeld Lösefix van het merk Lithofin). Is er sprake van groene aanslag, dan kun je deze het best verwijderen met een commercieel verkrijgbaar groene aanslag reiniger. Gebruik géén agressieve zure of alkalische schoonmaakmiddelen. Door chemische reacties in het beton kunnen kalkvlekken gaan ontstaan. Ook bestaat het risico dat je de met dergelijke middelen de beschermende toplaag beschadigt. Vermijd om laatst genoemde reden ook het gebruik van een hogedrukspuit.

Prijs oprit in granulaatklinkers

De kostprijs voor het aanleggen van een oprit in granulaatklinkers schommelt doorgaans tussen 50 en 75 euro per vierkante meter. Indien er nog graafwerkzaamheden of andere speciale werken verricht moeten worden kan de totaalprijs mogelijk wat duurder uitvallen.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.