Oprit in kleiklinkers

Indien je een duurzame oprit wenst met kleurvaste stenen dan zou je kleiklinkers kunnen overwegen. Deze gebakken stenen gaan een leven lang mee en zijn in de kern gekleurd waardoor ze niet van kleur zullen gaan verschieten. Een oprit in kleiklinkers past goed in een landelijke omgeving en bij woningen met een klassieke bouwstijl.

Kleiklinkers – producteigenschappen

Kleiklinkers worden gemaakt van rivierklei en zijn daarmee een 100% natuurproduct. Deze rivierklei wordt in mallen geperst en op hoge temperatuur in een oven gebakken waardoor het een dichte en harde structuur krijgt. Kleiklinkers zijn weinig poreus en erg geschikt voor gebruik in opritten, terrassen en andere vormen van bestrating. Door de dichte structuur kan vocht niet in de steen dringen waardoor mossen en algen zich minder goed kunnen hechten. De stenen zijn tot in de kern gekleurd en zullen ook bij slijtage hun oorspronkelijke kleur niet verliezen.

Voordelen van een oprit in kleiklinkers

  • Blijft lang mooi (de stenen zijn in de kern gekleurd)
  • Authentieke look and feel
  • Sterk, slijtvast en goed te onderhouden
  • Grote keuze aan kleuren en uitvoeringen

Klinker voor de oprit – welke dikte?

Voor een oprit in kleiklinkers gebruikt men in de regel stenen met een minimale dikte van 6 cm. Deze dikte is nodig om de oprit voldoende stabiel te maken voor belasting door personenauto's. De klinkers mogen vanzelfsprekend ook onder zwaardere belasting niet gaan breken of verschuiven, en daarom kiest men voor opritten die belast worden door zware terreinwagens of vrachtwagens vaak voor klinkers die wat dikker zijn (7 of 8 centimeter).

Hoe is een oprit in kleiklinkers opgebouwd?

De opbouw van een oprit in kleiklinkers bestaat meestal uit een afgetrilde laag steenpuin en een laag gestabiliseerd zand. Het is belangrijk dat de funderingslagen goed verdicht zijn en dat er voldoende afschot aangehouden wordt. Bij regenval moet het water immers op de juiste manier af kunnen vloeien. Bij het leggen van de oprit zal men dan ook veel aandacht besteden aan een juiste afwatering en een goede kantopsluiting. Zeker bij een intensieve belasting is het belangrijk dat de klinkers goed op hun plek blijven liggen en dat de stenen nergens kunnen verzakken.

Onderhoud van kleiklinkers

Kleiklinkers zijn eenvoudig in onderhoud. Aangezien ze in de kern gekleurd zijn en beschikken over een harde toplaag kun je ze in principe zonder problemen reinigen met een hogedrukspuit. Toch is het gebruik van een speciale terrasreiniger aan te raden omdat je hiermee het voegwerk tussen de stenen niet kunt beschadigen. Mocht het oppervlak van de stenen groen geworden zijn door aanslag van mossen of algen dan kun je de oprit het beste reinigen met een speciale groene aanslagreiniger. Je weet bij gebruik van een dergelijk middel zeker dat het veilig is voor de stenen en dat je het zonder risico voor schade aan het milieu kunt gebruiken.

Kostprijs oprit in kleiklinkers

Voor het aanleggen van een oprit in kleiklinkers betaal je gemiddeld 50 tot 125 euro per vierkante meter. De totale kosten zijn voor een groot deel afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Het voorbereiden van het terrein kan relatief veel tijd in beslag nemen en ook het leggen van de klinkers zelf is een arbeidsintensieve klus.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.