Een oprit (laten) aanleggen?

Het aanleggen van een oprit is vakwerk. Het is dus geen klus die je zonder enige ervaring makkelijk zelf kunt doen. Een uitzondering vormt wellicht een oprit in grind of split maar ook bij dit type zul je rekening moeten houden met een aantal belangrijke factoren zoals de fundering, drainage en het aanhouden van voldoende afschot. Wil je een strakke oprit waar je jarenlang probleemloos gebruik van kunt maken? Laat deze dan aanleggen door een gespecialiseerd bedrijf.

Welke oprit verharding moet ik kiezen?

Het kiezen van de juiste verharding kan soms lastig zijn. Er valt immers zo veel te kiezen en waar doe je nu het beste aan? Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Wat vind ik mooi en welk type verharding past het best bij de woning?
  2. Is loopcomfort voor mij belangrijk?
  3. Is de oprit makkelijk te reinigen?
  4. Wat is mijn budget?

Door het beantwoorden van deze vragen krijg je meer inzicht in je behoeften en kun je gerichter onderzoek doen naar de verschillende bestratingsmaterialen die zoal aangeboden worden. Welke oprit verharding kiezen? Dit hangt af van een aantal criteria.

Welke verharding kiezen? Klik hier voor een aantal tips.

Soorten oprit verhardingen

Er is een grote keuze aan verhardingen en elke type heeft zijn specifieke voor- en nadelen.

Een handig overzicht van veelgebruikte soorten oprit verhardingen vind je hier.

Vergunning nodig voor aanleg van een oprit?

Voor het aanleggen van een oprit heb je meestal geen stedenbouwkundige vergunning nodig maar er zijn een aantal uitzonderingen. Wil je precies weten wat de regels zijn?

Lees hier alles over de oprit vergunning.

Hoe lang duurt het aanleggen van een oprit?

Dat hangt geheel van het type oprit af en het aantal vierkante meters dat bestraat moet worden. Een oprit in grind kan een stuk sneller aangelegd worden dan een oprit in kasseien of een oprit in betonklinkers. Kasseien en klinkers moeten stuk voor stuk met de hand gelegd worden en dat vergt de nodige tijd. Grind of split daarentegen kan eenvoudig uitgestort en vlak geharkt worden. Het uitgraven van de grond en het leggen van de fundering kost echter ook tijd (minstens één dag). Uiteindelijk dien je in totaal rekening te houden met meerdere dagen werk.

Zelf een oprit aanleggen

Heb je voldoende kennis en ervaring en zie je er niet tegenop om vuile handen te maken? Kijk dan hier voor een aantal oprit aanleggen tips of hoe een oprit aanleggen advies.

Foto: Rochester Concrete Products

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.