Oprit aanleggen tips

Een oprit aanleggen is geen klus die je zonder ervaring zomaar even doet. Elk type bestrating vergt immers een specifieke aanpak en om een perfect resultaat te bereiken moet je met redelijk wat zaken rekening houden. In dit artikel vind je een aantal tips die gericht zijn op het aanleggen en onderhouden van een oprit in klinkers of tegels.

Tips voor de fundering van een oprit

De fundering is de basis voor elk type bestrating. Het succes van een perfecte oprit schuilt in een sterke fundering die netjes op afschot ligt en goed gedraineerd is.

Zorg voor een sterke fundering

Zorg er altijd voor dat de fundering stevig genoeg is. Een oprit wordt zwaar belast en wanneer je hier geen rekening mee houdt loop je de kans dat de oprit op termijn gaat verzakken of dat de bestrating gaat scheuren of breken. Je kunt dit voorkomen door te werken met een onderfundering van betonpuin (15 à 20 cm dik).

Houd voldoende afschot aan

Houd bij het aanleggen van de oprit rekening met voldoende afschot (1 à 2 cm per meter). Hiermee voorkom je dat er water op de oprit blijft staan, of erger nog, richting de garage of woning loopt.

Neem drainagemaatregelen indien nodig

Is de ondergrond erg drassig of gaat het om kleigrond? Draineer de grond dan met speciale drainageslangen. Je kunt deze in de onderfundering leggen. Het grondwater kan hierdoor niet langer meer omhoog komen, wat gunstig is voor de bestrating. Tegels die langdurig in contact staat met water kunnen gaan verkleuren of kapot vriezen bij vorst.

Tips voor het leggen van de oprit

Houd bij het leggen van tegels of klinkers rekening met de volgende zaken:

Juiste formaat en dikte

Verzeker je ervan dat de stenen of tegels die je koopt voldoende dik zijn. Voor een oprit heb je in de regel een dikte van 6 of 7 centimeter nodig (megategels 8 cm dik). Soms volstaat 5 centimeter maar dit is afhankelijk van het materiaal en de grootte van de klinker of tegel. Vraag altijd na bij de leverancier of de klinker of tegel geschikt is voor gebruik in een oprit.

Voorkom kleurverschillen

Heb je klinkers of tegels van verschillende partijen? Meng ze dan. Hiermee voorkom je dat er kleurverschillen in de bestrating ontstaan. Dit geldt voornamelijk voor natuursteen aangezien kleurverschillen inherent zijn aan een natuurproduct.

Verwijder cementresten

Werk zo netjes mogelijk en verwijder na het voegen eventuele cementresten zo snel mogelijk. Cementsluier is lastig te verwijderen, zeker van natuursteen of betonsteen.

Tips voor het onderhoud van een oprit

Wil je dat je oprit lang mooi blijft? Neem dan de volgende aandachtspunten in acht.

Gebruik géén hogedrukspuit

Spuit een oprit niet schoon met een hogedrukspuit. Je loopt hiermee het risico dat je zowel de toplaag van de bestrating als het voegwerk beschadigt. Beter is het om een tuinsproeier te gebruiken of een speciale terrasreiniger.

Pas op met chemische reinigingsmiddelen

Chemische reinigingsmiddelen bevatten vaak zuren of logen die onvoorspelbare chemische reacties in de stenen kunnen veroorzaken. Vooral natuursteen en betonsteen zijn gevoelig voor dit soort middelen. Een neutraal schoonmaakmiddel of zeep kan geen kwaad.

Veeg met regelmaat de oprit schoon

Veeg regelmatig dode bladeren en zand van de oprit. Door het looizuur dat in bladeren aanwezig is kunnen er vlekken ontstaan. Tevens zorg je ervoor dat de oprit na een regenbui goed kan uitdrogen. Onder bladeren of ander vuil blijft het vaak vochtig en in vochtige omstandigheden groeien algen en mossen goed.

Gratis offerte oprit laten aanleggen

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.