Welke soorten oprit verharding bestaan er

Bij het kiezen van een bestratingsmateriaal voor de oprit kom je voor heel wat keuzes te staan. Zo zijn er heel wat soorten oprit verhardingen en zul je moeten kijken welk type esthetisch gezien het beste bij de woning past. In onderstaand overzicht vind je een opsomming van de meest populaire oprit verhardingen en wat de voordelen van elk type zijn.

Oprit verharding in tegels of klinkers

Tegels en klinkers zijn uitermate geschikt voor verwerking in opritten, looppaden en terrassen. Klinkers zijn over het algemeen wat makkelijker te leggen omdat ze vanwege hun geringe formaat goed blijven liggen en daarom ook op hellingen geplaatst kunnen worden. Tegels vergen wat meer aandacht bij plaatsing vooral de wat gevoeligere soorten. De keuze aan steensoorten is erg groot en je kunt kiezen uit allerlei uitvoeringen.

Voordelen tegels of klinkers: sterk, perfect loopcomfort, past goed in moderne en klassieke omgevingen, grote keuze aan soorten en uitvoeringen (natuursteen, beton, keramiek).

Oprit verharding van kasseien

Kasseien zijn nog altijd zeer geliefd in ons land vanwege hun charmante uitstraling. Ze passen perfect bij landelijke woningen en bij woningen met een klassieke bouwstijl. Bekende kasseisoorten zijn: porfier, basalt, gres, Zweeds graniet. Tegenwoordig zijn platines erg populair. Deze hebben een wat groter stapcomfort dan traditionele kasseien en zien er ook wat moderner uit. De Belgische soorten zoals porfier en grès zijn alleen nog als recuperatiekassei leverbaar.

Voordelen kasseien: karakteristieke uitstraling, kasseien zijn slijtvast en blijven lang mooi.

Halfverharding van grind of split

Grind of split zijn materialen die zich goed laten combineren met andere bestratingsmaterialen zoals beton of natuursteen. Een oprit in grind of split is niet al te duur en eenvoudig in aanleg. Met uitzondering van een aantal soorten split zul je wel maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat er rijsporen of kuilen in de oprit gaan ontstaan. Met grindstabilisatiematten kunnen dergelijke problemen voorkomen worden.

Voordelen grind & split: relatief goedkoop, wordt niet glad bij regenval of sneeuw, esthetische mogelijkheden.

Asfaltverharding

Een asfaltverharding is prijs-technische gezien voornamelijk interessant bij grote oppervlakken en opritten waar veel verkeer overheen rijdt. Je kunt er comfortabel over rijden, lopen of fietsen en qua onderhoud heb je er in principe geen omkijken naar.

Voordelen van asfalverharding: groot rijdcomfort, eenvoudig in onderhoud.

Beton verhardingen

Ben je op zoek naar een oprit verharding met een minimalistische stijlvolle uitstraling? Dan kun je een oprit in beton overwegen. Beton is oersterk en kan naadloos worden gelegd. Je kunt kiezen uit meerdere kleuren en uitvoeringen en ook qua onderhoud is beton niet al te lastig.

Voordelen van een oprit in beton: oersterk, luxueuze uitstraling, eenvoudig in onderhoud.

Welke oprit verharding kiezen?

Zie je door al die soorten stenen de straat niet meer? Geen nood, in ons artikel "welke oprit verharding kiezen" vind je de nodige tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een oprit verharding die aan jouw wensen voldoet.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.