Oprit in dolomiet

Wil je een betaalbare oprit die makkelijk is om aan te leggen? Dan is een oprit in dolomiet misschien interessant. Deze okerkleurige steensoort is namelijk erg geschikt voor opritten en tuinpaden en heeft een charmante traditionele look die goed past bij uiteenlopende woningstijlen.

Wat is dolomiet?

Dolomiet split, ook wel Gravier D'Or of parkgoud genoemd is een okerkleurig natuurgesteente dat voornamelijk gewonnen wordt in Europese steengroeves. Het is een kalkzandgesteente dat van oudsher gebruikt wordt als verharding voor opritten en tuinpaden. Dolomiet wordt daarnaast ook veel gebruikt voor het aanleggen van traditionele jeu-de-boule banen.

Voordelen van een oprit in dolomiet

  • Dolomiet split is relatief goedkoop
  • Eenvoudig aan te leggen
  • Blijft goed liggen zonder stabilisatiematten

Nadelen

  • Dolomiet kan op den duur grijs gaan verkleuren
  • Vrij zachte steensoort

Soorten dolomiet voor de oprit

Dolomiet is ruwweg in twee formaten verkrijgbaar: 0-15 en 5-15. Dolomiet met het formaat 0-15 bevat naast dolomiet split ook een bepaalde hoeveelheid stof. Voor een oprit kun je ervoor kiezen om eerst een laag dolomiet van 0-15 te leggen, deze goed aan te walsen en hier bovenop een iets dunnere laag van 5-15 te storten. Je zult dan bij warm weer minder snel last van stof hebben wanneer de oprit bereden wordt. Het is ook mogelijk om alleen het formaat 5-15 te gebruiken.

Stabilisatiematten nodig?

Over het algemeen zul je bij gebruik van dolomiet split geen stabilisatiematten nodig hebben omdat het gesteente, indien op de juiste manier gelegd, goed blijft liggen. Het verdicht zich ook vrij gemakkelijk waardoor je wel iets meer grind nodig hebt. Voor een oprit (zonder stabilisatiematten) is het aan te raden om een laagdikte van 6 tot 10 cm aan te houden. Wil je ook fietsen over de oprit of wordt de oprit veel belopen dan kunnen stabilisatiematten uitkomst bieden. Door deze matten ligt het split stabiel en is de oprit een stuk comfortabeler om over te lopen of fietsen omdat je er minder snel in wegzakt.

Oprit in dolomiet aanleggen

Voor de aanleg van een oprit in dolomiet brengt men na het uitgraven van de ondergrond eerst een laag geotextiel (worteldoek) aan. Deze dient ter voorkoming van onkruid. In verband met een goede afwatering wordt hierna meestal een laag gebroken steenpuin van 10 tot 15 centimeter aangebracht. Door de grove structuur van het puin kan het water goed wegvloeien, iets wat erg belangrijk is bij het gebruik van dolomiet omdat het grind na verloop van tijd dichter op elkaar komt te liggen. Als dan ook het fundament te dicht van structuur is bestaat de kans dat er plassen water op de oprit blijven staan en dat is niet de bedoeling. Bovenop de fundering komt een laag dolomiet van 6 tot 10 centimeter te liggen. Deze moet goed afgetrild worden met een trilplaat.

Prijs oprit in dolomiet

De kostprijs voor het aanleggen van een oprit in dolomiet schommelt meestal tussen 45 en 60 euro per vierkante meter. Er zijn meerdere kwaliteiten dolomiet verkrijgbaar waardoor de prijs soms wat lager uit kan vallen. Verder is de totale kostprijs afhankelijk van het soort fundament dat gelegd moet worden (stabilisatie of niet).

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.