Oprit in Porfierkassei

Porfier is een zeer hard gesteente dat vanwege zijn slijtvastheid en charmante uiterlijk al eeuwen lang voor allerlei bestratingsdoeleinden wordt gebruikt. Een oprit in porfierkassei is erg sterk, gaat een leven lang mee en is qua onderhoud niet al te veeleisend.

Belgische porfierkassei

Porfier is een zogenaamd stollingsgesteente dat bijna even hard is als graniet. Het is miljoenen jaren geleden ontstaan uit afkoeling van vloeibaar magma. Het gesteente heeft een wat roze purperachtige tint en wordt vanwege deze kleur en hardheid van oudsher veel toegepast voor allerlei bestratingsdoeleinden. Veel van de oude porfier kasseien die we in België terugzien zijn afkomstig uit eigen steengroeves (Quenast). Aangezien deze mijnen gestopt zijn met de productie van porfier is nieuw Belgisch porfier niet meer te verkrijgen en kun je alleen nog recuperatiekasseien kopen. Er zijn echter nog voldoende nieuwe porfierkasseien te koop. Deze worden tegenwoordig vooral uit Azië geïmporteerd.

Gratis offerte oprit in porfierkassei

Porfierkassei uit Azië

Belgisch porfier is alleen nog te verkrijgen als recuperatie kassei. Veel handelaren leveren tegenwoordig echter prima alternatieven uit Azië zoals Keda porfier. Dit gesteente is bijna identiek aan de Belgische variant en is in meerdere kleurschakeringen leverbaar. Voor gebruik in de oprit zijn porfierkasseien met een dikte van 8cm erg geschikt. Deze kunnen voldoende diep worden geplaatst en zijn door de sterkte van het gesteente nagenoeg onverslijtbaar. Het voordeel van import kasseien is dat er altijd voldoende voorraad is dat je kunt beschikken over stenen met dezelfde kleurvariatie, kwaliteit en afwerking.

Voordelen van een oprit in porfierkassei

  • Robuuste Authentieke uitstraling (past goed bij een landelijke woningstijl)
  • Sterk en slijtvast
  • Duurzame oprit die zijn waarde blijft behouden

Aanleg oprit in porfierkassei

Kasseien kunnen zowel in het zand als op een laag gestabiliseerd zand worden gelegd. Bij een klassieke manier van plaatsen worden de stenen gevoegd met fijn gebroken steenslag of een ander soort voegzand. Bij een moderne plaatsing op stabilisé is het gebruikelijk om de kasseien te voegen met een zandcement mengsel. Hierdoor krijgt de oprit een wat moderner uitzicht en is deze ook makkelijker in onderhoud. Door de gesloten voegen kan er geen onkruid tussen de stenen groeien en is de bestrating makkelijker schoon te vegen.

Onderhoud van een oprit in kasseien

Kasseien zijn in principe makkelijk te reinigen. De stenen zijn erg hard en je zult ze dan ook niet snel beschadigen. Toch kun je beter geen hogedrukspuit gebruiken omdat het voegwerk hierdoor kan loskomen. Het beste gebruik je een gewone tuinsproeier en indien nodig een neutraal schoonmaakmiddel. Het is aan te raden om de oprit periodiek te reinigen met een groene aanslag-reiniger. De meeste middelen hebben naast een reinigende werking ook een preventieve werking waardoor de bestrating minder snel groen wordt (en minder glad).

Prijs oprit in porfierkassei

Het aanleggen van een oprit in (porfier) kasseien kost gemiddeld 45 tot 60 euro per vierkante meter. De totale kostprijs hangt samen met het type kassei (nieuw, gerecupereerd) en de moeilijkheidsgraad van het project.

Gratis offerte oprit in porfierkassei

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.