Oprit in recuperatiekassei

Een oprit in recuperatiekassei of gebruikte kasseien past goed bij rustieke woningen maar kan ook gecombineerd worden met een meer hedendaagse vormgeving. De stenen zijn afkomstig uit opgebroken wegen, pleinen en terrassen waar ze mogelijk honderden jaren hebben gelegen. Met een oprit of terras in recuperatiekasseien breng je de geschiedenis weer tot leven.

Soorten recuperatiekasseien

In ons land worden vooral kasseien van gres, porfier en Zweeds graniet gerecupereerd aangezien deze stenen niet meer in eigen land geproduceerd worden. Wil je een oprit in traditioneel inlands Belgisch gres of Porfier, dan ben je dus genoodzaakt om gerecupereerde stenen te gebruiken. Sommige mensen prefereren hergebruikte keien boven nieuwe keien omdat ze een geschiedenis hebben en mooi glad afgesleten zijn. Recuperatiekasseien hebben een karakteristieke uitstraling die oude tijden weer doet herleven en daarom worden ze soms ook wel aangeschaft door gemeentes die bepaalde straten en pleinen weer in ere willen herstellen.

Gratis offerte oprit in recuperatiekassei

Oprit in recuperatiekassei aanleggen

Kasseien verschillen onderling van grootte en vorm. Het leggen ervan vergt dan ook de nodige ervaring omdat de stenen zowel qua vorm als kleur goed bij elkaar moeten passen. Het beste laat je het leggen van een oprit over aan een bekwaam kasseilegger. Je weet dan zeker dat de oprit later niet gaat verzakken of dat de stenen los gaan komen. Recuperatie kassen kunnen zowel in het zand als op stabilisé worden gelegd en kunnen met gebroken steenslag of met cement worden gevoegd.

Nadelen van hergebruikte kasseien

Het nadeel van hergebruikte kasseien is dat ze doorgaans wat gladder van structuur zijn dan nieuwe kasseien. De mate van gladheid valt moeilijk te omschrijven omdat deze geheel afhangt van het soort kassei en de mate van slijtage waaraan de keien zijn blootgesteld. Zo zullen kasseien die decennia lang zijn bereden door auto's gladder van structuur zijn dan stenen uit een looppad dat nauwelijks gebruikt is. Dit is vooral iets om rekening mee te houden wanneer je moeilijk ter beent bent of wanneer stapcomfort erg belangrijk voor je is. Er zijn genoeg alternatieven voor kasseien, denk bijvoorbeeld aan betonklinkers of kleiklinkers.

Olie verwijderen van kasseien

Bij een oprit in kasseien kun je te maken krijgen met olie of vet afkomstig van voertuigen. Olievlekken zijn over het algemeen erg lastig om te verwijderen, zeker van natuursteen of beton. In het geval van kasseien, die sowieso al glad kunnen zijn, kun je het beste wat gewassen rivierzand op de vlek strooien. De olie zal dan in het zand trekken en door het zand wordt het steenoppervlak gelijk een stuk minder glad. Zand heeft ook een schurende werking waardoor de vlek op termijn vanzelf zal verdwijnen. Een andere optie is om een commercieel verkrijgbaar reinigingsmiddel te gebruiken (bijvoorbeeld van het merk Lithofin). Deze middelen nemen het vet op uit de steen maar tasten het steenwerk zelf niet aan.

Prijs oprit in recuperatiekassei

Recuperatie kasseien zijn in sommige gevallen duurder dan nieuwe kasseien. De prijs van een partij wordt bepaald door het soort kassei en de wet van vraag en aanbod. Voor de aanleg van een oprit in recuperatiekasseien moet je rekenen op een kostprijs van 50 tot 85 euro per vierkante meter.

Gratis offerte oprit in recuperatiekassei

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.