Oprit in mozaïek kasseien

Een oprit in mozaïek kasseien past vanwege zijn authentieke robuuste uitstraling goed bij landelijk gelegen woningen maar kan ook dienen als contrasterend element bij een meer hedendaagse architectuur. De kleine keitjes kunnen in allerlei speelse vormen worden gelegd waardoor er aan elke bestrating een uniek uitzicht gegeven kan worden. Een oprit in kasseien is zeer sterk, onverslijtbaar en blijft een leven lang zijn authentieke look behouden.

Wat zijn mozaïek kasseien?

Dit zijn kleine kasseitjes van natuursteen. Ze zijn doorgaans maximaal 9x9 cm groot en kunnen nieuw of gerecupereerd zijn. Mozaïek kasseien worden vaak gebruikt voor het aanleggen van bijzondere legpatronen in de bestrating, zoals traditionele bogen. Je ziet ze vaak liggen bij historische gebouwen, pleinen en ander cultureel erfgoed.

Soorten mozaïek kasseien

Mozaïek kasseien zijn in de volgende maten verkrijgbaar: 7/9, 8/10 en 6/8. Courante soorten zijn: Portugees graniet (antraciet en geel), Kandla (grijs en bruin), Basalt, Italiaans porfier en Indische manga. Gerecupereerde kasseien die veel worden aangeboden zijn Belgisch porfier, Gres en Zweeds graniet. Naast nieuwe en gerecupereerde stenen worden ook herkapte mozaïek kasseien aangeboden. Dit zijn kleine kasseien die van grote stenen worden gekapt en daarna getrommeld. Door het trommelen raken de gekapte stenen hun scherpe kanten kwijt en krijgen ze tevens een verouderd uitzicht.

Prijs van een oprit in mozaïek kasseien

Mozaïek keien kosten doorgaans 30 tot 40 euro per vierkante meter. Hier komen de kosten voor het leggen nog bij. Voor het leggen van een oprit moet je uiteindelijk rekenen op een totaalbedrag van 55 tot 75 euro per vierkante meter. In sommige gevallen zul je mogelijk iets goedkoper uit zijn, dit hangt af van de moeilijkheidsgraad van het project en de voorbereidende werken die moeten plaatsvinden.

Voordelen van een oprit in mozaïek kasseien

  • Traditionele authentieke uitstraling
  • Verschillende legpatronen zijn mogelijk
  • Sterke slijtvaste oprit die een leven lang meegaat
  • Een oprit in kasseien blijft mooi

Nadelen van kasseien

  • Kunnen bij sneeuwval en vorst soms erg glad worden
  • Het lopen over kasseien is soms minder comfortabel (minder valide personen, hoge hakken)

Reinigen van mozaïek kasseien

Kasseien van natuursteen kun je het beste reinigen met een hoeveelheid water waarin een beetje natuurzeep is opgelost. Gebruik beslist niet te veel zeep want dan zullen de kasseien spiegelglad worden. Door de natuurlijke componenten in de zeep voedt je als het ware de stenen waardoor deze minder snel vuil zullen worden. Je hoeft overigens alleen maar een reinigingsmiddel te gebruiken indien er sprake is van een vervuilde bestrating. Groene aanslag op de oprit kun je het beste verwijderen met een speciale groene aanslagreiniger. Met dit soort middelen voorkom je ook direct nieuwe aangroei. Veeg de oprit regelmatig schoon met een bezem en laat bladeren niet te lang op de liggen.

Verwijderen van olie en vetvlekken

Olie- en vetvlekken zijn zeer lastig te verwijderen. Er zijn speciale middelen in de handel waarmee je dit soort hardnekkige vlekken kunt verwijderen maar je kunt ook wat zuiver rivierzand op de oprit strooien zodat de vlek er als het ware uit kan slijten. Het zand neemt dan de olie op en heeft ook een schurende werking. Door het strooien van zand voorkom je tevens dat de bestrating glad gaat worden.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.