Oprit in grèskassei
Gres kasseien worden van oudsher gebruikt voor het bestraten van wegen, parkeerplaatsen, pleinen en opritten. Ze passen goed in een landelijke omgeving en bij woningen met een klassieke bouwstijl. Een oprit in greskassei is nagenoeg onverslijtbaar en wordt door natuurlijke slijtage eigenlijk alleen maar mooier.
Belgische gres Kassei
Gres is een vrij harde steensoort die ontstaat is door verstening van bodemlagen. Vroeger werd dit gesteente in eigen land ontgonnen (Belgisch gres) maar aangezien de productie hiervan gestaakt is, is Belgisch gres alleen nog te verkrijgen als recuperatiekassei. Gres kasseien hebben een grijze tot grijsbruine uitstraling en passen goed in een landelijke omgeving.
Gratis offerte oprit in grèskassei
Formaat en uitvoering
Gres kasseien zijn doorgaans leverbaar in de formaten: 7x9, 12x12, 13x13, 15x15, 11x17, 12x18 en 14x20. Nieuw gres komt tegenwoordig voornamelijk uit Azië. Uit India bijvoorbeeld komen gressoorten die geelbruin van kleur zijn maar er zijn ook varianten met een roodbruine tint. Ze zijn bijzonder decoratief en hebben een wat modernere uitstraling dan bijvoorbeeld Belgisch gres die alleen nog als recuperatie kassei verkrijgbaar is. De stenen kunnen indien gewenst worden geschuurd waardoor ze een wat ruwer oppervlak krijgen.
Oprit in greskassei aanleggen
Greskasseien kunnen mét of zonder dichte voeg worden gelegd. Bij plaatsing in zand worden ze normaal gesproken gevoegd met fijn gebroken steenslag. Kasseien die gelegd zijn op stabilisé worden in de regel gevoeg met cement. Hierdoor krijgt de oprit een wat modernere uitstraling en is deze ook makkelijker te reinigen. Vuil kan immers niet in het voegwerk dringen en ook onkruid kan niet tussen de kasseien gaan groeien. Welke plaatsingswijze het meest geschikt is hangt af van het type oprit, de mate van belasting en de stijl van de woning.
Groene aanslag van kasseien verwijderen
Kasseien die groen zijn geworden kun je het beste behandelen met een alg- en schimmeldodend middel. Er zijn verschillende middelen die commercieel verkrijgbaar zijn en die speciaal geschikt zijn voor natuursteen. Het voordeel van dit soort middelen is dat ze ook preventief werken. Je voorkomt er dus nieuwe aanslag mee. Ga liever niet zelf aan de slag met allerlei huismiddeltjes want met sommige van deze middelen kun je vlekken in het gesteente veroorzaken. Azijn bijvoorbeeld is een zuur dat sterk reageert met kalk. Je kunt er goedkoop en effectief groene aanslag mee verwijderen maar je moet het zeker niet gebruiken op hardsteen omdat dit een kalkhoudend gesteente is.
Prijs oprit in greskassei
De kostprijs voor het aanleggen van een oprit in greskassei bedraagt gemiddeld 55 tot 65 euro per vierkante meter. De prijs hangt vooral samen met het type greskassei, het aantal vierkante meters en eventuele speciale wensen zoals bijzondere legpatronen. Het is overigens aan te raden om wat verschillende prijsopgaves te doen. Zo krijg je niet alleen een goede indruk van de totale kosten van het project maar kun je ook flink wat geld besparen. De prijzen voor bestratingen liggen immers niet vast en als consument kun je profiteren van concurrentie in de markt.
Gratis offerte oprit in grèskassei