Oprit in megategels

Megategels zijn hot. Ze passen goed bij een moderne architectuur en zijn uitstekend te combineren met andere contrasterende materialen zoals klinkers, hout of split. Een oprit in megategels heeft een moderne hedendaagse uitstraling en is daarmee een waar visitekaartje voor je woning.

Wat zijn megategels?

Megategels zijn grote tegels van minimaal 100x100 cm. Ze kunnen van beton, keramiek of natuursteen zijn gemaakt maar voor gebruik in de oprit komen vooral de megategels van beton in aanmerking. Deze zijn sterk genoeg om het gewicht van zware voertuigen te kunnen verdragen. Megategels worden vaak verwerkt in moderne terrassen, zwembadboorden, looppaden en opritten. Ze zorgen voor een ruimtelijke minimalistische uitstraling en kunnen ook perfect gecombineerd worden met bijvoorbeeld split van natuursteen of een ander contrasterend materiaal.

Megategels geschikt voor de oprit

Niet elke tegel is geschikt voor gebruik in een oprit. Het zijn over het algemeen juist de kleine formaten die geschikt zijn omdat deze goed blijven liggen en niet barsten wanneer je er met een zwaar voertuig overheen rijdt. In het algemeen geldt: hoe groter het formaat, des te dikker de tegel. Megategels voor een oprit (beton) moeten een dikte hebben van minimaal 8cm. Deze zijn voldoende sterk om zware belastingen aan te kunnen.

Soorten megategels

Megategels zijn verkrijgbaar in de formaten: 100x100, 100x50, 120x80 en 120x25. Deze formaten kun je onderling goed combineren waardoor allerlei creatieve legpatronen mogelijk zijn. Ook qua uitvoering zijn er verschillende opties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit tegels met betonlook of natuursteenlook, maar het zijn vooral de rockstone tegels (granulaattegels) die er qua uitstraling bovenuit springen. Deze tegels zijn voorzien van natuursteengranulaat en hebben een moderne luxueuze uitstraling. Indien juist toegepast kun je er een gevoel van openheid, ruimte en rust mee creëren.

Aanleggen van een oprit in megategels

Het plaatsen van megategels is vakwerk en moet uiterst nauwkeurig gebeuren. De tegels wegen al gauw meer dan 125 kilogram per stuk en er is speciaal gereedschap nodig om ze op hun plaats te kunnen leggen. Het fundament van de oprit is erg belangrijk. Deze moet voldoende stevig zijn en goed drainerend. Meestal legt men eerst een fundament van 15 à 20 cm dik van gebroken steenslag, betonpuin of stabilisé. Hier bovenop komt dan een straatlaag te liggen van ongebonden zuiver rivierzand of gebroken split waarin de tegels worden gelegd. In tegenstelling tot klinkers en kleinere tegels mogen megategels nooit afgetrild worden. Het voegen van dit soort grote tegels gebeurt meestal met wit kwartszand.

Prijs oprit in megategels

Het aanleggen van een oprit in megategels kost gemiddeld 55 tot 75 euro per vierkante meter. In sommige gevallen zul je iets goedkoper uit zijn, dit hangt af van het soort tegel en de werken die moeten plaatsvinden. Indien er bijvoorbeeld geen graafwerken nodig zijn of andere arbeidsintensieve werken dan zal de kostprijs per vierkante meter mogelijk iets lager zijn. Verder heb je natuurlijk te maken met concurrentie in de markt. Het loont om deze reden de moeite om vrijblijvend een aantal offertes aan te vragen. Je kunt hiermee vaak een leuk bedrag besparen en krijgt tegelijk ook een goede indruk van de te verwachten kosten.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.