Oprit in betontegels

Wil je een oprit die oersterk is, lang mee gaat en niet al te duur is? Dan is een oprit in betontegels de juiste keuze. Betontegels zijn onverslijtbaar, vorstbestendig en in meerdere kleuren verkrijgbaar waardoor je altijd wel een tegel kunt vinden die goed bij de bouwstijl van de woning past.

Betontegels voor de oprit

Voor verwerking in een oprit zijn voornamelijk de wat kleinere tegels (30x30 cm en 40x40 cm) geschikt omdat deze minder snel zullen gaan kantelen wanneer er een voertuig overheen rijdt, zeker wanneer er sprake is van een helling. Hoe groter de tegel, des te groter de kans dat deze gaat breken of 'klapperen' bij belasting. Betontegels zijn verkrijgbaar in de kleuren grijs, antraciet, zwart en rood maar in principe zijn ook andere kleuren mogelijk. De wat grotere formaten betontegels (60x60) zijn ook leverbaar met een natuursteen print. Deze zijn erg decoratief maar in de regel alleen geschikt voor terrassen en tuinpaden.

Voordelen van een oprit in betontegels

  • Relatief goedkoop
  • Sterk en slijtvast
  • Goed bestand tegen vorst

Impregneren van betontegels

Aangezien beton van nature een vrij open structuur heeft kun je het beste kiezen voor betontegels die reeds in de fabriek geïmpregneerd zijn. Door het impregneermiddel zullen deze tegels minder snel vuil worden en zijn ook makkelijker te reinigen. Zand, vocht en vuil kan immers minder goed in de poriën dringen. Tegenwoordig zijn de meeste tegels standaard geïmpregneerd maar het kan geen kwaad om dit na te vragen bij de leverancier. Het is overigens ook mogelijk om zelf een betonnen terras of oprit te impregneren. De tegels zijn dan gemiddeld zo'n tien jaar beschermd. Hierna moeten ze opnieuw geïmpregneerd worden.

Onderhoud van een oprit in betontegels

Betontegels kun je lang mooi houden door ze regelmatig schoon te vegen met een bezem. Vallend blad en ander plantmateriaal kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik nooit een hogedrukspuit om de tegels te reinigen want hiermee beschadig je de beschermende toplaag van de steen waardoor de oprit alleen maar sneller vuil zal worden. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen want deze kunnen vlekken veroorzaken in het beton. Bij vervuiling kun je het beste leidingwater met een neutrale zeep gebruiken. Volstaat dit niet, gebruik dan een speciaal product dat geschikt is voor gebruik op beton.

Prijs oprit in betontegels

Het aanleggen van een oprit in betontegels is meestal niet al te duur. Denk hierbij aan een prijs van 40 tot 55 euro per vierkante meter. De kostprijs is afhankelijk van het soort tegel en de voorbereidende werken die moeten plaatsvinden. Voor een juiste plaatsing van de tegels is het belangrijk dat de ondergrond goed verdicht en stabiel is. Een oprit wordt immers zwaar belast en het is belangrijk dat de tegels goed op hun plek blijven liggen. Wanneer je kiest voor aanleg door een professional ben je verzekerd van vakwerk en zul je jarenlang probleemloos kunnen genieten van de nieuwe bestrating.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.