Oprit in keramische tegels

Keramische tegels zijn dunne stijlvolle tegels die in allerlei moderne dessins en natuurprints verkrijgbaar zijn. Ze zijn met name geschikt voor looppaden en terrassen maar kunnen bij een juiste plaatsing ook voor de oprit worden gebruikt. Een oprit in keramische tegels is nagenoeg onverslijtbaar, blijft lang mooi en is makkelijk te onderhouden.

Keramische tegels

Keramische tegels worden van een speciaal kleimengsel gemaakt waaraan pigment en toeslagstoffen zijn toegevoegd. Het mengsel wordt onder druk in een oven wordt gebakken waarna een tegel ontstaat die erg hard is en in de kern gekleurd. Door moderne productietechnieken kunnen de tegels voorzien worden van allerlei kleuren en moderne prints. Keramische tegels kunnen vanwege de extreme hardheid vrij dun uitgevoerd worden (2 cm dik). Door het grote aanbod aan decoratieve prints kun je er stijlvolle terrassen en looppaden mee creėren. De dikkere soorten zijn geschikt voor gebruik in de oprit maar het plaatsen ervan vergt wel het nodige vakmanschap.

Soorten keramische tegels

Het aanbod aan keramische tegels is groot. De meest luxueuze tegels worden geproduceerd in Italiė. Hier maakt men stijlvolle tegels die haast niet van echt natuursteen te onderscheiden zijn. Zo kun je kiezen uit tegels met basaltlook, graniet, marmer, blauwe steen, leisteen en betonlook. Populair is het formaat 60x60 en 80x80 cm maar deze tegels zijn vooral geschikt voor gebruik in terrassen of looppaden. Wil je een oprit in keramische tegels, informeer dan bij de leverancier naar de mogelijkheden want niet alle tegels zijn hiervoor geschikt.

Oprit in keramische tegels – aandachtspunten

Keramische tegels zijn dunner dan tegels van beton of natuursteen. Bij het leggen ervan is het erg belangrijk dat ze op een stabiele ondergrond (drainagemortel) worden gelegd en op speciale manier worden verlijmd. Het verlijmen en voegen moet op vakkundige wijze gebeuren omdat anders het risico bestaat dat de tegels bij vorst kapot vriezen of zelfs geheel loskomen van de ondergrond. Bij toepassing in een oprit is het verder belangrijk dat de tegels volledig vlak komen te liggen op een stevig fundament. Het tegelbed wordt immers zwaar belast en mag niet breken bij belasting. Een vakkundige plaatsing is dus erg belangrijk!

Voordelen van een oprit of terras in keramische tegels

  • Verkrijgbaar in uitzonderlijk mooie prints (gelijkend op natuursteen, hout, beton, enz.)
  • In de kern gekleurd (ze blijven altijd mooi)
  • Keramische tegels nemen nauwelijks vocht op
  • Makkelijk schoon te maken
  • Hard en slijtvast

Nadelen van keramische tegels

  • Relatief duur (soms zelfs duurder dan natuursteen)
  • Kunnen niet overal geplaatst worden (grotere tegels vooral geschikt voor terrassen)

Makkelijk in onderhoud

Keramische tegels zijn zeer makkelijk in onderhoud. Ze zijn ongevoelig voor zuren en logen waardoor je ze zonder problemen met allerlei schoonmaakmiddelen kunt reinigen. Het oppervlak is goed verdicht waardoor vuil niet in het oppervlak kan dringen. Vlekken zul je dus niet snel krijgen en mocht er onverhoopt toch een ongelukje gebeuren met olie of vet dan is dit meestal vrij eenvoudig op te lossen. Vlekken op natuursteen of beton zijn door de porositeit van het materiaal daarentegen veel lastiger te verwijderen.

Alternatief voor keramische tegels

Keramische tegels zijn vrij kostbaar en kunnen niet altijd toegepast worden in een oprit. Een goed alternatief zijn tegels of klinkers van natuursteen. Deze zijn meestal goedkoper en kunnen in de regel zonder problemen toegepast worden in opritten, ook wanneer het om een zware belasting gaat.

Prijs van een oprit of terras in keramische tegels

De prijs van een oprit in keramische tegels hangt samen met de moeilijkheidsgraad van het project en het soort tegel. De kostprijs schommelt doorgaans tussen 75 en 150 euro per vierkante meter.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.