Oprit in blauwe steen tegels

Blauwe steen is een natuursteen met een warme blauwgrijze look. Het is een populaire hardsteensoort die veel gebruikt wordt gebruikt voor de aanleg van opritten en terrassen. Een oprit in blauwe steen past zowel bij klassieke als moderne woningen en gaat door zijn robuustheid een leven lang mee.

Wat is blauwe steen?

Blauwe steen, ook wel hardsteen of Arduin genoemd is een kalkgesteente dat in de loop van miljoenen jaren gevormd is door verstening van aardlagen. Het heeft een typische blauwgrijze kleur en is vanwege deze luxe uitstraling erg populair voor verwerking in terrassen en opritten. Het gesteente wordt zowel in Europa als in Azië gewonnen. Belgisch hardsteen is populair maar wordt steeds schaarser, vandaar dat steeds meer blauwe steen uit Azië (China en Vietnam) wordt geïmporteerd. Deze Aziatische stenen zijn over het algemeen uitstekend van kwaliteit en zijn prima voor gebruik in de oprit.

Aanleggen van een oprit in blauwe steen

In de regel gebruikt men voor een oprit in blauwe steen tegels met een minimum dikte van 4 cm. De juiste dikte is vooral afhankelijk van het soort ondergrond en de belasting van de oprit. Hoe zachter de ondergrond, des te dikker moet de tegel zijn. In sommige gevallen is het beter om een minimale dikte van 5 cm aan te houden. Bij het aanleggen van een oprit in blauwe steen is de fundering erg belangrijk. Tegels van natuursteen zijn namelijk gevoelig voor vorst en moeten op professionele wijze gelegd worden zodat ze later niet kapot gaan vriezen. Het bestraten van een oprit met tegels is vakwerk en je kunt dit dan ook het beste overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf.

Uitvoeringen

Ruwweg kun je kiezen uit twee soorten blauwe steen: Belgisch hardsteen en Aziatisch hardsteen uit China of Vietnam (Asian Blue). Belgisch blauwsteen is over het algemeen duurder dan Asian Blue omdat de loonkosten in Europa veel hoger ligger dan in Azië. Import uit Azië is dus goedkoper en je ziet deze stenen om deze reden ook steeds vaker in het straatbeeld terug. De kleur varieert doorgaans van grijsblauw tot zwartblauw en je kunt kiezen uit verschillende afwerkingen. Zo kan een tegel bijvoorbeeld getrommeld worden waardoor deze een verweerd uiterlijk krijgt. Een andere bewerkingsmethode is zandschuren waarbij het oppervlak van de tegel opgeruwd wordt. Populair formaten voor tegels voor de oprit zijn: 15x15 en 20x20.

Voordelen van een oprit in blauwe steen

  • Natuurlijke authentieke uitstraling
  • Past goed bij een klassieke of moderne architectuur
  • Sterke en duurzame oprit

Onderhoud van blauwe steen

Een oprit in blauwe steen kun je het beste onderhouden met water en een natuurlijke zeep. De ingrediënten in de zeep beschermen het steenoppervlak waardoor vocht en vuil minder kans krijgen om in de poriën van de steen te trekken. Aangezien hardsteen voor het grootste deel uit kalk bestaat mag je deze nooit reinigen met zure schoonmaakmiddelen zoals azijn of anti-kal. De zure componenten in dit soort middelen gaan dan chemische reacties aan met kalk waardoor vlekken kunnen ontstaan die zich niet meer laten verwijderen. Gebruik daarom altijd een speciaal onderhoudsproduct dat is voorgeschreven door de leverancier en indien dit niet voorhanden is een pH-neutrale zeep. Olie of vetvlekken dien je te verwijderen met een speciaal reinigingsmiddel dat geschikt is voor natuursteen.

Prijs oprit in blauwe steen

De kostprijs voor het aanleggen van een oprit in blauwe steen schommelt in de regel tussen 50 en 85 euro per vierkante meter.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.