Oprit in natuursteen tegels

Een oprit in natuursteen is prachtig om te zien en kan een heus visitekaartje voor je woning zijn. Natuursteen is niet het meest goedkope materiaal maar je krijgt er wel een uiterst stijlvolle en robuuste bestrating voor terug die lang meegaat en waar je jarenlang geen omkijken naar hebt.

Soorten natuursteen voor de oprit

Voor gebruik in opritten zijn vooral tegels van basalt, graniet of hardsteen erg geschikt. Deze natuursteensoorten zijn voldoende hard en kunnen zware belasting door voertuigen aan. Blauwe hardsteen is vanwege zijn blauwgrijze look en aantrekkelijke kostprijs erg populair, gevolgd door basalt en graniet. Hardsteen wordt meestal uit Aziatische landen geīmporteerd (China) omdat men hier beschikt over grote voorraden en de arbeidskosten laag zijn. Het steenoppervlak kan op verschillende manieren bewerkt worden waardoor de tegel een specifiek karakter krijgt. Specifiek voor opritten zijn tegels met een ruw oppervlak soms interessant omdat deze niet glad worden.

Opbouw van een oprit in natuursteen

Voor verwerking in een oprit zijn tegels met een minimale dikte van 5 cm vereist. Dat wil zeggen, wanneer ze op een gestabiliseerd zandbed worden gelegd. Bij plaatsing op een betonnen fundament kan een dikte van 3 cm. worden aangehouden. Tegels met een maximum formaat van 40x40 cm kunnen in de meeste gevallen ook in split worden gelegd. In verband met vorst is het erg belangrijk dat regenwater goed gedraineerd wordt en dat de tegels op de juiste manier gevoegd worden. Problemen met vocht kunnen bij strenge vorst leiden tot schade waarbij tegels kunnen scheuren of zelfs volledig loskomen van de ondergrond.

Gevlamd, geborsteld en gezoet

Het oppervlak van natuursteen kan op verschillende manieren behandeld worden. Zo kan men het oppervlak bijvoorbeeld opruwen door het gesteente bloot te stellen aan een hete vlam. Door de grote temperatuurverschillen springen er stukjes van het gesteente waardoor het oppervlak ruwer van structuur wordt. De tegel krijgt hierdoor een robuust uitzicht en wordt tevens minder glad. Gevlamde en geborstelde tegels van natuursteen zijn om deze reden geschikt voor gebruik bij terrassen en zwembaden. Maar ook voor een oprit is het belangrijk dat de tegels niet al te glad zijn. Gezoete tegels zijn glad gepolijst en hebben een stijlvolle moderne uitstraling. Ze passen goed bij een moderne architectuur.

Onderhoud van een oprit in natuursteen

Direct na aanleg moet de oprit voldoende tijd krijgen om te drogen en mag je deze gedurende de eerste twee maanden alleen met een kleine hoeveelheid water reinigen. Na deze periode kun je voor het reinigen van vlekken een neutrale natuurzeep gebruiken. Door de tegels periodiek te schrobben met een voedende zeep (die bijvoorbeeld lijnolie bevat) breng je een beschermlaagje aan op het steenoppervlak waardoor vocht en vuil minder goed in het gesteente kan dringen. Gebruik echter niet te veel zeep want daarmee kan de bestrating spiegelglad worden. Olievlekken of andere hardnekkige vlekken dien je altijd te verwijderen met een speciaal product. Ga niet experimenteren met zure of alkalische huismiddeltjes omdat je daarmee kalkvlekken in de oprit kunt veroorzaken.

Prijs oprit in natuursteen

De kostprijs voor een oprit in natuursteen is afhankelijk van het type natuursteen en de hoeveelheid voorbereidend werk. Gemiddeld moet je rekenen op een kostprijs van 60 tot 150 euro per vierkante meter.

Wat kost jouw oprit?

Via OpritAanleg.be, kan je via 1 aanvraag tot 4 gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven uit de regio Gent, Brugge, Antwerpen, Brussel, Hasselt... Het is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste aannemers.

Start hier uw offerte aanvraag

Uw gids bij de keuze van uw oprit

OpritAanleg.be is dé gids voor mensen die van plan zijn hun oprit, terras, tuinpad, parking, fietspad... aan te leggen. Het is een leidraad doorheen het beslissingsproces dat mensen moet helpen bij hun keuze welke soort opritverharding er bestaan.